Gå til primært indhold
Tue, 01/09/2024 - 10:53

SCANGLAS er klar med produktspecifikke EPD’er

Service

Vi ønsker at bidrage til, at branchen bevæger sig i den rigtige retning. Det pålægger os som producent et ansvar for både at stille den nødvendige dokumentation til rådighed, og samtidig arbejde på at nedbringe vores udledning.

SCANGLAS er klar med produktspecifikke miljøvaredeklarationer på 2- og 3-lags termoruder

Ved udgangen af 2023 har vi publiceret egne produktspecifikke miljøvaredeklarationer på 2- og 3-lags termoruder, som produceres på vores fabrik i Kjellerup. Med produktspecifikke EPD’er ønsker vi at give mulighed for informerede beslutninger når det kommer til valg af byggematerialer, og at blive klogere på os selv, vores processer og materialevalg. For at kunne optimere, forbedre og innovere.

Miljøvaredeklarationerne har vi fået udarbejdet for at kunne supportere vores kunder i deres arbejde med LCA beregninger, men i høj grad også til os selv. Arbejdet med EPD’er har fået os til at vende vrangen ud på vores produktion, vores processer og materialesammensætninger. Det har været hårdt men sundt arbejde, og vi har fået lokaliseret de større aftryk i vores produktion af termoruder, og dermed fået etableret et udgangspunkt for vores videre arbejde med grøn omstilling.”, fortæller CEO Jesper H. Rasmussen.

De to miljøvaredeklarationer, der totalt dækker 19 forskellige rudeopbygninger, er baseret på en vugge-til-port LCA med tilvalg, der dækker livscyklusfaserne A1-A3, C1-C4 og D, hvor alle relevante og afgørende processer er medregnet. Formålet med miljøvaredeklarationerne er at kommunikere videnskabelige og tredjeparts verificerede miljøinformationer for vores ruder til professionelle aktører inden for byggebranchen, så de kan udregne miljøpåvirkningerne i LCA for bygninger. 

SCANGLAS støtter op om, at byggelovgivningen skal afspejle klimavidenskaben for at overholde Paris-aftalen, hvilket betyder emissionskrav under 5,8 kg CO2-ækv./m2/år i 2025. I dag bygger vi allerede langt under nuværende grænseværdi på 12 kg CO2-ækv./m2/år, hvilket betyder, at vi allerede har løsningerne og ambitionerne. Med produktspecifikke EPD’er ønsker vi at bidrage til, at LCA beregningerne for ambitiøst byggeri bliver så præcise som muligt. Ligesom at vi ønsker at optimere på materialesammensætningen i vores ruder, og således bidrage til at de 5,8 kg CO2-ækv./m2/år kan nås, og bliver den nye standard.   

Vi er glade for, at vi har publiceret egne produktspecifikke EPD’er, men arbejdet stopper ikke her. Vi ønsker at udfordre status quo og bidrage positivt til, at glasbranchen ambitiøst følger med den bølge, som vi lige nu ser forandrer dansk byggeri. Så nu smøger vi ærmerne op, for vi er først lige begyndt.”, slutter CEO Jesper H. Rasmussen.

Miljøvaredeklarationerne er lavet efter standard EN15804+A2:2019, med A1 (EN15804+A1:2013) som tillægsblad.

EPD’erne er publicerede og tilgængelige på EPD Danmarks database: https://www.epddanmark.dk/epd-databasen/ ligesom at de kan findes på vores hjemmeside, sammen med alt andet dokumentation. Begge EPD’er er digitaliserede og kan importeres direkte i LCAbyg.

Andre nyheder

Vis alle nyheder