Gå til primært indhold
Mon, 11/13/2023 - 11:51

Viden om: Heat-Soak Test

Viden om

Heat-Soak Test (varmelagringstest) er en destruktiv testmetode udviklet til hærdet glas. Testen medfører at størstedelen af de glas med risiko for brud går itu under testforløbet, og ikke senere i glassets
levetid.

En mand kører et stativ ind i hærdeovnen til test af glasset

I alt planglas findes et naturligt forekommende fænomen, der er kendt som nikkelsulfid-indeslutninger. I meget sjældne tilfælde kan disse give spontanbrud i hærdet glas. Det kan dog være farligt for omgivelserne og det kan være en udfordring at få skiftet.

Nu dykker vi ned i det lidt mere nørdede…

Nikkelsulfid kan indtage to molekylestrukturer: En ustabil ved høje temperaturer (over 400°C) og en stabil ved lavere temperaturer (under 400°C, efter langsom afkøling). Når et glas hærdes opvarmes det til 680°C og lynafkøles. I den proces kan Nikkelsulfid-indeslutninger "indefryses" i den ustabile NiS-form. Senere i glassets levetid kan NiS molekyleformen ændres til den stabile NiS-form, der er 2-4% større, fx ved kratig solpåvirkning af facaden og dermed store temperaturudsving. Findes Nikkelsulfid-indeslutningen i glassets midterste trækzone, kan dette under visse omstændigheder medføre spontant glasbrud.

I dag hører det sig til sjældenheder, da teknikkerne til fremstilling af planglas er forbedret væsentligt. Dog er det muligt at reducere sandsynligheden for spontane glasbrud markant:

En Heat-Soak Test (varmelagringstest) gør det muligt at teste det hærdede glas for eventuelle Nikkelsulfid-indeslutninger. Under testen opvarmes det hærdede glas langsomt til 290° C ± 10° C og holdes ved denne temperatur i 2 - 8 timer.

Testen fremprovokerer spontanbrud i hovedparten af de glas, hvor der måtte forekomme ustabile Nikkelsulfid-indeslutninger.

Heat-Soak Test bør foreskrives for alt bygningsglas, hvor spontant glasbrud giver risici forbundet med nedfaldende glasbrudstykker, samt karakter og anvendelse af området under glasfacaden. Dertil undgås i højere grad ulykker og besværlige og dyre udskiftninger.

Vi har mange års erfaring med glas

Har du brug for rådgivning eller sparring omkring et projekt med glas, så sidder vores team af eksperter inden for projektering, facader og vinduer klar. 

Vi er klar til at hjælpe dig videre med dit facadeprojekt