Gå til primært indhold
Wed, 06/01/2022 - 13:23

Det skal du huske, når ruden skal skiftes

Produkt

Din kunde har investeret ekstra i vinduer med god energimærkning, men en dag går en af ruderne itu. Hvordan finder du en ny rude til kunden, der med garanti sikrer, at hele vinduet lever op til samme energimærkning som før?

Termorudeproduktion

Der er mange ting at tage højde for, når en rude skal skiftes: energimærkning, isoleringsevne, U-værdier, g-værdier, CE-mærkning – og det kan være svært for kunden at forholde sig til det hele.

Mange private har ikke den fornødne viden, når de skal vælge en ny rude til et eksisterende vindue. Det betyder, at de kan risikere at købe en dårligere rude, eller at de går glip af muligheden for at opgradere til en bedre rude. En opgradering kan for eksempel være en rude med en bedre energiklasse eller en rude, der virker støjdæmpende eller solafskærmende, eller som sikrer bedre mod indbrud.

”Kan I ikke bare sætte en ny, tilsvarende rude i?”

Ifølge bygningsreglementet kan ruder i eksisterende vinduer vælges frit, når de skal skiftes. Det betyder, at man i princippet kan sætte en tilsvarende rude i, men det vil være oplagt at tale med kunden om de andre muligheder, der findes.

Vælger kunden en rude med en anden glasopbygning, eller en rude der virker støjdæmpende eller solafskærmende, skal kunden imidlertid være opmærksom på, at hele vinduets energibalance kan blive ændret.

To- eller trelags ruder

Dybden af vinduets false afgør, om der er plads til en rude med to- eller trelags glas. I gående rammer isættes en energirude med samme antal lag glas som før af hensyn til rammens og hængslernes bæreevne. I faste partier – især hvis disse er store og fx går fra gulv til loft - kan der ofte med fordel isættes en trelags energirude.

Hvor findes oplysningerne om ruden?

I dag er det et krav, at alle ruder har en profilmærkning. Det betyder, at de fleste oplysninger om ruden sidder i afstandsprofilet mellem glasskiverne, og her er det muligt at få oplysninger om rudens størrelse, de anvendte glastyper, energiklasse samt ordre- og positionsnummer. Afstandsprofilet er også mærket med den relevante produktstandard.

Det er ligeledes et krav, at ruden er CE-mærket, hvilket som minimum siger noget om, hvem der har lavet den, og hvornår den er lavet.

Man skal være opmærksom på, at mængden af informationer i profilet afhænger af vinduets alder. De nyeste vinduer har flest oplysninger.

Andre nyheder

Vis alle nyheder

Mangler du noget?

Har du brug for hjælp, så sidder vores team af salgskonsulenter klar til at rådgive og vejlede dig.

Du kan også bestille dit glas online. 

Har du brug for hjælp?